Chloramine-T

Chloramine-T of tosychloramid-Natrium 3 H2O is in feite een ontsmettingsmiddel.( Ook verkrijgbaar als Halamid wat 80% Chloramine-T bevat)

Chloramine-T ( Halamid) kan prima gebruikt worden bij het bestrijden van:Kieuwwormen, bacteriele kieuwontsteking, bacteriele huidaandoeningen, witte stip en verschillende eencellige parasieten.

Het is van zeer groot belang dat bij behandeling met chloramine-T de pH boven de 7,3 ligt en dat er geen ammonia of ammoniak in het aquariumwater aanwezig is. Het is spelen met het leven van uw vissen om dit niet te meten met een goed testsetje. Bij een te lage pH reageert het medicijn bijzonder heftig, wat ernstige problemen kan veroorzaken, en bij een vervuiling met ammonia of ammoniak slaat de Chloramine-T grotendeels om in een zeer giftige stof.Het verdiend dus aanbeveling om standaard voordat u gaat behandelen met chloramine-T een grote waterwissel te doen van 50 tot 75%.Dit kan problemen voorkomen, want Chloramine-T is een heftig middel zonder een marge voor fouten.

METEN DUS.

Het voordeel van Chloramine-T bij een vermoeden van kieuwwormen is dat het ook bij een niet zo nauwkeurige diagnose meestal helpt omdat het een aantal ziektes met de zelfde symptomen evengoed bestrijdt.

De dosering is dan 1,6 gram zuivere stof op 100 liter aquariumwater, bij kieuwwormen 48 uur behandelen en daarna 30-50% verversen. De behandeling na 5 rustdagen herhalen.

Bij bacteriële kieuwontsteking, of slijmhuidproblemen  kan 2 dagen behandeld worden, met eventueel een herhaling met volle dosis na een waterverversing van 50%

Bij witte stip 3 dagen behandelen en na 2 rustdagen nog een keer 3 dagen, maar bij discusvissen is het handiger om te temperatuur naar 30o-32o te brengen, aangezien stip bij deze temperaturen geen overlevingskansen hebben, en je discus vinden het prima (mits niet al te lang)

Bij eencelligen is een behandeling van 3 dagen over het algemeen voldoende.

Bij de behandeling mag er niet over kool of andere absorberende filtermaterialen (zoals zeoliet, maar ook turf) gefilterd worden, ook UV lampen dienen uitgeschakeld te worden.

Het makkelijk verkrijgbare middel Halamid bevat 80% Chloramine-T en kan dan ook gebruikt worden. Wel dient er dan anders gedoseerd te worden, de dosering wordt dan 2,0 gram per 100 liter water (dit omdat halamid maar 80% chloramine-T bevat.)