Hexamitose

Hexamitose

Hexamita en het gerelateerde flagellaat spironucleus worden vaak geassocieerd met een darminfectie bij met name discusvissen. Het lijkt er op dat stress een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze ziekte aangezien hexamita en spironucleus en soortgelijke flagellaten (Chilomastix, Tritrichomanas, Protrichomonas. Monocercomonas, Trimitus) vaak gewoon voorkomen in de darmen van klinisch gezonde vissen.(Brugerolle 1980, Noble & Noble 1966, Lom & Dykova 1992). Hexamita salmonis ( Syn Octomitus salmonis) komt vooral voor bij zalmachtigen het infecteert met name het achterste gedeelte van de darm, maar in vergevorderde stadia kan het ook verspreiden naar de galblaas en andere organen. Vissen kunnen een opgezwollen buik hebben veroorzaakt door vloeistof ophoping in de darm of buikholte, ook exopthalmos (bolle ogen) kan daarbij voorkomen, vissen zijn vooral lethargisch of uitgeput. Deze symptomen doen denken aan buikwaterzucht. Gerelateerde flagellaten veroorzaken soortgelijke symptomen bij andere aquariumvissen zoals ook bij discus. Vaak gaan infecties gepaard met secundaire infecties met bacteriën of zelfs cappilaria (wormen).

Hexamitose wordt vaak geassocieerd (hoofdzakelijk in de aquariumliteratuur) met gatenziekte, echter is de rol van hexamita hierbij onduidelijk en nooit wetenschappelijk aangetoond.

De diagnose is niet echt moeilijk te stellen, onderzoek van de ontlasting geeft snel uitsluitsel, echter de ernst van de infectie kan eigenlijk alleen maar bij sectie vastgesteld worden aangezien trophozoiten vaak alleen voorkomen in het voorste stuk van de darm. Dhr Post (1987) heeft de volgende aanbevelingen voor behandelingen bij microscopisch onderzoek (vergroting 400x). 1 tot 5 organismen in een willekeurig zichtveld van de microscoop: geen behandeling nodig. 5 tot 15 organismen geen behandeling nodig tenzij er geen andere oorzaak gevonden kan worden voor toch zieke vissen. 15 tot 30 organismen vraagt om behandeling. 30 tot 100 organismen is een ernstige infectie en behandeling is essentieel .

Trophoiten zijn zeer actieve snel bewegende flagellaten, makkelijk te vinden in een smeerpreparaatje.

Bij discus is het van belang de flagellaten zoals spironucleus en hexamita niet te verwarren met protoopalina, dit is niet echt moeilijk aangezien protopaalina veel groter is en langszamer beweegt.