Praziquantel

Praziquantel is een anti wormmiddel.Het is uitsluitend werkzaam tegen kieuwwormen en lintwormen.Er zijn berichten dat het ook werkzaam zou zijn tegen metacercarien, de dosering is dan 250-500 milligram op 100 liter.

Voor de bestrijding van lintwormen is een dosering van 150 milligram op 100liter voldoende,waarschijnlijk zijn na 6 uur alle lintwormen al gedood, maar een behandeling van bijvoorbeeld 3 dagen geeft meer zekerheid, de behandeling kan indien nodig na een week herhaald worden.

Voor de bestrijding van kieuwwormen bestaan er verschillende doseringen, hoge doseringen voor korte tijd of een lage dosering voor langere tijd, uit de praktijk blijkt dat de lagere dosering vaak beter werkt. U gebruikt dan 300 milligram op 100 liter en behandeld een week, na een waterverversing van 50% kan direkt de tweede noodzakelijke behandeling volgen, ook weer een week.

Bovenstaande behandelingen zijn voor losse poedervormige pure praziquantel, dit poeder is in water zeer slecht oplosbaar, het is dus zaak dit eerst met een liter water in een fles zeer krachtig te schudden en het dan zeer goed over het aquariumwater verdelen, en het water in beweging houden (doorluchten), na 24 uur zie je geen prazi meer op de bodem liggen, het is blijkbaar toch langszaam opgelost. Deze methode werkt prima.

Andere praziquantel behandelmethoden zijn die met middelen uit de vakhandel zoals tremadol van Sera of dactymor van aquarium munster. Dit zijn oplossingen van prazi in een soort alkohol die zeer snel werken,ze hebben echter het grote nadeel dat het oplosmiddel een ongewenste bacteriebloei kan veroorzaken, waardoor het water wit uitslaat en alle zuurstof zeer snel opgebruikt wordt, met alle te raden gevolgen vandien. Het gebruik van deze middelen is dus niet helemaal zonder risico.

Sommige mensen hebben nog nooit wit water gehad en bij andere gebeurt het wel, houdt U zich dus stipt aan de gebruiksaanwijzing.

Dit probleem treed bij praziquantel in poedervorm nooit op.
Bij behandeling de kool of andere absorberende filtermaterialen verwijderen, ook UV lampen uitschakelen.