Zwart water voor discusvissen, de Amazone en thuis

 Zwart water voor discusvissen

Zwart water voor discusvissen, hoe doen we dat?
Op een andere pagina staat een artikel over het zelf samenstellen van discuswater.
In dit artikel wordt gesproken over de standaard ionenverhouding in zoetwater. Hans Krause beweert dat overal ter wereld deze ionenverhouding zo ongeveer hetzelfde is.
Echter…… na veel studeren, lezen , surfen op het net, en allerlei opgedane informatie onthouden en vergelijken kwam ik toch tot de conclusie dat deze bewering over ionenverhoudingen in Amazonie toch niet helemaal steek houdt.
Ik ben er toen nog wat dieper ingedoken, en heb allerlei wetenschappelijke artikelen uitgeplozen over zwartwater en witwater in Brazilie, ook in samenhang met de samenstelling van de bodem.
Die bodem heeft in het Amazonewoud een grote invloed op de samenstelling van dat water.
Dat is duidelijk vooral in het geval van het zwart water, hierin zitten veel humusstoffen die vrijkomen uit de bodem.
Die humusstoffen werken ook vaak als een soort ionenwisselaars, ze filteren als het ware bepaalde ionen uit het water en voegen andere stoffen weer aan dat water toe.
je kunt dit heel goed vergelijken met filteren over turf, dit verlaag ook de hardheid van je water en voegt humusstoffen toe. Ook de pH kan dan wat dalen.

De samenstelling van het water in het Amazone stroomgebied wijkt dus op een aantal punten af van de  zogenaamde standaard ionenverhouding.
Met name in de zwartwater gebieden zijn hier verschillen te vinden.

Hoe maken we  thuis zwart water voor discusvissen

Heckel Discus in water met discus mineralen

wildvang Heckel Discus

Mijn idee is altijd geweest om mijn vissen thuis van water te voorzien dat zo dicht mogelijk de samenstelling benaderd van het water waar discusvissen in de natuur in leven.
Met zwart water voor discusvissen is dit moeilijk, omdat dit water in de natuur een dusdanig lage geleidbaarheid heeft, dat als je dit precies na zou maken, je een erg instabiel water krijgt.(pH instabiel)
Dit komt omdat niet 1 aquarium ook maar enigszins groot geneog is om water van zo’n samenstelling stabiel te houden, de hoeveelheid water is simpelweg te klein.
We kunnen dit oplossen door de geleidbaarheid te verhogen, en te daarmee dus ook de KH wat te verhogen zodat het water stabieler wordt ,de pH blijft dan dus ook wat makkelijker stabiel.
Als we de geleidbaarheid gaan verhogen (uitgaande van demi water, dus osmosewater of water uit een kat-anionen wisselaar) dan is het natuurlijk de bedoeling om te proberen de onderlinge ionenverhouding zoals die in de natuur voorkomt, niet te veranderen.Tot op heden was dit het grootste probleem

Mineralen mixen

Er zijn allerlei mineralenmixen in de handel, maar niet 1 fabrikant geeft aan wat de ionenverhouding wordt als je hun produkt gebruikt.
Hans Krause heeft al aangetoond dat het in ieder geval niet erg dicht bij water uit de natuur ligt.
Ik heb een nieuwe mix samengesteld, die een heel stuk dichter bij de samenstelling in de natuur komt dan de mix die ik voorheen gebruikte.
Er zijn 2 varieteiten van deze mix, eentje met puur mineralen en sporenelementen, de andere met dezelfde samenstelling, echter met toegevoegde humusstoffen.
De mix met humusstoffen gebruik ik tijdelijk niet, want bij een aantal mensen is er een chemische reactie opgetreden tussen de humusstoffen en de mineralen, waardoor de mineralen slechter oplosbaar zouden worden. Totdat ik uitgezocht heb of dit klopt raad ik deze mix even af. Wat wel kan is de humusstoffen los toevoegen in het water, dit geeft geen problemen.
Deze mix met toegevoegde humusstoffen benaderd erg dicht het water in de natuurlijke zwartwatergebieden, het geeft het water in het aquarium ook een lichte amberkleur.
Er zijn mensen die niet van dit natuurlijk bruine water houden, voor hen is er de mix zonder humusstoffen.

Rond Manaus Zwart water Coari Wit water Solimoes Osmosewater met mineralen
samenstelling van zwart en witwater in mg/ltr
geleidbaarheid in µS 70 30 80 150
pH 6,8 5,8 6,8 6,4
Calcium 3,6 1,32 3,3 18
Magnesium 1,2 0,43 1,0 6,5
Natrium 1,0 0,8 1,2 7,2
Kalium 0,2 0,5 0,6 5,2
Chloride 1,0 3,0 6,1 30
Sulfaat 0,7 onbekend onbekend 26
Hydrogeencarbonaat 55 onbekend (laag) onbekend (laag) 27

 

 

rond Manaus Zwart water Coari Wit water Solimoes Osmosewater met mineralen
Kationensamenstelling in %
Calcium 60% 42% 60% 50%
Magnesium 20% 14% 8% 15%
Natrium 17% 27% 24% 20%
Kalium 3% 17% 8% 15%

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn advies is om voor Discusvissen altijd een zo natuurgetrouw water in het aquarium te hebben. Zwart water voor discusvissen dus.
Met de nieuwe mineralenmix kan dit.
Om een water met een geleidbaarheid van 150 µS te maken wordt er 15 gram mineralen op 100 liter osmosewater toegevoegd.
Een geleidbaarheid van 150 µS is een mooi gemiddelde voor een Discus aquarium, voor de kweek kan het misschien nog wat lager, of voor een gezelschapsbak met alleen maar nakweek kan het wat hoger.
Bij een verandering van die 15 gram op 100 liter veranderd de pH vanzelfsprekend ook.
Bij het instellen van een geleidbaarheid van zeg 200 µS zal de pH ook wat hoger uitkomen, waarschijnlijk zo rond of net onder de 7, voordeel van een wat hogere gelkeidbaarheid is wel dat de pH wat stabieler zal zijn.

Voor iedereen die serieus met discusvissen bezig is, zouden deze lage pH en lage geleidbaarheid, inclusief bijbehorende lage KH natuurlijk geen probleem mogen zijn.
Immers we hebben toch allemaal een geleidbaarheids en pH meter? En natuurlijk gebruiken we die ook dagelijks.

Degene die geinteresseerd zijn in de mineralen kunnen me een mail sturen  voor info naar mineralen@discusvissen.info

De gebruiksaanwijzing voor de mineralen vind u HIER